Το Δελτίο της Ε.Γ.Ε. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε.Κ.Τ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Η Συντακτική Επιτροπή των Επιστημονικών Εκδόσεων της ΕΓΕ ενημερώνει τα μέλη της Εταιρίας ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετάβαση του Δελτίου της ΕΓΕ (Bulletin of the Geological Society of Greece) στην open-access ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-publishing) του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης: http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/geosociety. Η μετάβαση του Δελτίου αποφασίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (ΕΓΕ) κατά την συνεδρίαση της 3/11/2016.
Από σήμερα και στο εξής καλούνται τα μέλη να υποβάλλουν πρωτότυπες εργασίες προς κρίση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφού πρώτα εγγραφούν σε αυτή. Η διαδικασία που θα ακολουθείται περιλαμβάνει: υποβολή της εργασίας και όλων των συνοδευτικών αρχείων, ανάθεση της εργασίας από τον Πρόεδρο σε ένα μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Bulletin (EditorialTeam) http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/geosociety/about/editorialTeam , προώθηση σε τουλάχιστον δύο (2) ανώνυμους κριτές, επιστροφή των κρίσεων, επαναπροώθηση στους συγγραφείς προς διορθώσεις ή απόρριψη. Οι διορθωμένες εργασίες θα προωθούνται στους επιμελητές του Bulletin για την τελική μορφοποίηση, καταχώρηση των μεταδεδομένων και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του περιοδικού. Φιλοδοξούμε η όλη διαδικασία να μην ξεπεράσει τους 6 μήνες (από την αρχική υποβολή).
Δείτε το call for papers.
Επιπλέον, το Δελτίο έχει αποκτήσει το ηλεκτρονικό αριθμό ISSN 2529-1718 και όλα τα άρθρα της περιόδου 2010-2016 (τόμοι 43-50) έχουν πάρει αριθμό DOI. Τα άρθρα των τευχών/τόμων με πλήρες περιεχόμενο έχουν πλέον ενεργά DOI. Σταδιακά θα χορηγείται DOI στις εργασίες των παλαιοτέρων τευχών. Ο περαιτέρω εμπλουτισμός των μεταδεδομένων των εργασιών (π.χ. λέξεις-κλειδιά, επικαιροποίηση affiliation, κάλυψη, θεματικό πεδίο) με πληροφορίες που βοηθούν στην ευρετηρίαση, γίνεται υπό την εποπτεία της Συντακτικής Επιτροπής.
Δείτε περισσότερα και εδώ: http://www.ekt.gr/el/news/20637
ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ: Β' έκδοση

Από τις εκδοσεις University Studio Press, υκλοφόρησε η 2η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του Σπ. Παυλίδη "ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ".
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
15th Congress of the Regional Commitee on Mediterranean Neogene Stratigraphy (RCMNS 2017)
Κυκλοφόρησε η 2η Εγκύκλιος για το Διεθνές Συνέδριο 15th Congress of the Regional Commitee on Mediterranean Neogene Stratigraphy - RCMNS 2017, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 3-6 Σεπτεμβρίου 2017, με κεντρικό θέμα: . "Exploring a physical laboratory - the Mediterranean Basin".
Εγγραφές και υποβολές εργασιών έως 1 Ιουνίου 2017.
Δείτε τη 2η Εγκύκλιο εδώ.
Δελτίο Ε.Γ.Ε., τόμος L - 14o Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Θεσσαλονίκη, 25-27 Μαϊου 2016
1η Ημερίδα Επιτροπής Τεκτονικής
Ολοκληρώθαν με επιτυχία οι εργασίες της 1ης Ημερίδας Τεκτονικής Γεωλογίας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο "Λ. Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα.
Η Ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εξαιρετικά μεγάλου αριθμού συναδέλφων, τόσο έμπειρων όσο και νέων επιστημόνων. Συγκεκριμένα, τις εργασίες παρακολούθησαν συνολικά 330 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 230 ήταν νέοι επιστήμονες και φοιτητές.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του προσκεκλημένου ομιλητή Prof. Laurent Jolivet (Université d"Orleans, France) με θέμα: Aegean tectonics and subduction dynamics. Η επιτροπή Τεκτονικής, δια μέσου του Προέδρου της, απένειμε τιμητική πλακέτα στον προσκεκλημένο ομιλητή μετά το τέλος της ομιλίας του.
Η Ημερίδα συνεχίστηκε με προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις (posters). Παρουσιάστηκαν 12 εργασίες στις προφορικές συνεδρίες και 23 posters. Στο τέλος της Ημερίδας έγινε η βράβευση του καλύτερου poster Νέου Επιστήμονα, το οποίο έλαβε η Υπ. Δρ. Σοφία Λάσκαρη (Ε.Κ.Π.Α.), για την εργασία με τίτλο: "LA-ICP-MS U-Pb detrital zircon dating of the Cycladic Blueschist Unit on Heraklia Island (south Cyclades, Aegean, Greece)"
Ο Τόμος Πρακτικών της Ημερίδας | To αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας | Η αφίσα της Ημερίδας
Επιτυχής επαναξιολόγηση των Ελληνικών Γεωπάρκων
7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO:
Με επιτυχία η επαναξιολόγηση των Ελληνικών Γεωπάρκων
Στο Τorbey της Αγγλίας πραγματοποιήθηκε το 7ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων UNESCO που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στο Γεωπάρκο English Riviera με τη συμμετοχή 700 συνέδρων από 63 χώρες.
Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος του Συμβουλίου του νέου Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks) κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση νέων αιτήσεων περιοχών για την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και η επαναξιολόγηση 22 περιοχών που ήδη διαθέτουν την αναγνώριση. Μεταξύ των περιοχών που επαναξιολογηθήκαν με επιτυχία και διατηρούν την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO για τα επόμενα 4 χρόνια περιλαμβάνονται και τα δύο Ελληνικά Γεωπάρκα που τελούσαν υπό αξιολόγηση, το Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.
Στην τελετή λήξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν αναμνηστικά τρόπαια στα Γεωπάρκα Σητείας και Τροόδους που εντάχθηκαν το 2015 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και αναγνωρίσθηκαν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.
Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου.