Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η πρόσφατη καλαίσθητη έκδοση της ProGEO (Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη διατήρηση της γεωλογικής κληρονομιάς) Geoheritage in Europe and its conservation, είναι ένα επίτευγμα που υλοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια προσδοκιών και σχεδιασμού (συνημμένο διαφημιστικό)

Geoheritage

Είναι αφιερωμένο στον Gerard Gonggrijp από την Ολλανδία, πρωτοπόρο στη γεωδιατήρηση που πρότεινε αυτό το βιβλίο ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πέθανε δυστυχώς νωρίς και δεν είδε το έργο τελειωμένο. Το βιβλίο, το πρώτο πόνημα του είδους, έχει εργασίες από 37 χώρες και δίνει μια θεώρηση των πραγμάτων σχετικά με τη γεωδιατήρηση στην Ευρώπη.

Περισσότερες σχετικές πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε στον ιστότοπο www.progeo.se, από όπου μπορείτε και να το παραγγείλετε.

ISBN-13: 9788242624765

Νέα έκδοση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου με τίτλο Κύπρος και Γεωλογία. Επιστήμη-Περιβάλλον-Πολιτισμός, με συγγραφείς τους γεωλόγους Γεώργιο Κωνσταντίνου & Ιωάννη Παναγίδη.

Cyprus Geology-220

Οι δυο συγγραφείς με μοναδική γλαφυρότητα, με τρόπο απλό και παραστατικό περιγράφουν και παρουσιάζουν με πανοραμικές αλλά και σπάνιες φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα τη γένεση και ανάδυση της Κύπρου καθώς και τις γεωλογικές διεργασίες οι οποίες δημιούργησαν ένα νησί με ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά, ιδιάζουσες μικροκλιματολογικές συνθήκες, γόνιμα εδάφη, καλυμμένα με πυκνά δάση και μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πλούσιο σε ορυκτούς πόρους και υδρογονάνθρακες, ένα νησί με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον για ανθρώπινη διαβίωση, πολιτιστική δημιουργία και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Ίσως να μην υπάρχει άλλο μέρος στη γη όπου η γεωλογία αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα όχι μόνο στη διαμόρφωση του φυσικού του περιβάλλοντος, αλλά και στην ιστορική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική του εξέλιξη τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τους νεότερους χρόνους.

Το βιβλίο αποτελείται από 376 σελίδες περιλαμβανομένης της Bιβλιογραφίας και το Γλωσσαρίου. Εκτός από, τον Χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και τον Πρόλογο των συγγραφέων, το βιβλίο διαχωρίζεται σε 11 κεφάλαια: την Εισαγωγή, τη Γεωγραφική Θέση και Φυσικά Χαρακτηριστικά, τις Προγενέστερες Γεωλογικές Εργασίες, τη Γεωλογία, την Ανύψωση της Κύπρου και την Παλαιογεωγραφική της Εξέλιξη, τον Εποικισμό από τα Πρώτα Ζώα και Φυτά, τους Γεωκινδύνους και τις Φυσικές Καταστροφές, τους Ορυκτούς Πόρους, τους Υδατικούς Πόρους, τους Υδρογονάνθρακες και τον Επίλογο.

Το βιβλίο είναι ένα εξαίρετο επιστημονικό σύγγραμμα για τους γεωεπιστήμονες αλλά και για πολλές άλλες ειδικότητες όπως ιστορικούς, αρχαιολόγους, γεωπόνους, μεταλλειολόγους, υδρολόγους, γιατρούς για την εξέλιξη της ιατρικής και της φαρμακολογίας στην Κύπρο, δασκάλους, καθηγητές Μέσης Παιδείας και Πανεπιστημίων για σκοπούς διδασκαλίας μαθητών και φοιτητών και τέλος για κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει την Κύπρο.

Περισσότερες σχετικές πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε στον ιστότοπο www.boccf.org, από όπου μπορείτε και να το παραγγείλετε. Στην Ελλάδα διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ Α.Ε. και τα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ.

ISBN-13: 978-9963-42-940-0