Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, εκπροσωπώντας τους Γεωλόγους της χώρας, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α’) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» εκφράζει τον προβληματισμό και τη διαμαρτυρία όλων των μελών της για την σκοπιμότητα να καλυφθούν αντιδεοντολογικά αποκλειστικές ειδικότητες των γεωλόγων, που είναι ήδη κατοχυρωμένες με ΠΔ και Υπουργικές αποφάσεις για περισσότερο από μια 20ετία.

Όπως για παράδειγμα με το εν λόγω Π.Δ. εκχωρήθηκε, σε ορισμένες ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών, το δικαίωμα να εκπονούν εξειδικευμένες; Υδρογεωλογικές Μελέτες, Μελέτες Υπογείων Υδάτων, Γεωλογικές – Γεωφυσικές Μελέτες, κ.α. Η εκπόνηση υδρογεωλογικών μελετών από μηχανικούς συνιστά μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η Διεθνής Ένωση Υδρογεωλόγων (International Association of Hydrogeology – IAH), της οποίας είναι ενεργό μέλος η Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωλόγων (European Union Association) θα ενημερωθούν, όπως και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC). Δεν νοείται οργανωμένη χώρα χωρίς αυτόνομους Υδρογεωλόγους και χωρίς Κρατική Γεωλογική Υπηρεσία.

Αν και πολλοί φορείς, Σύλλογοι και Πανεπιστημιακά Τμήματα εξέφρασαν ήδη, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, την έντονη διαμαρτυρία τους και καταδίκασαν την έκδοση του παραπάνω ΠΔ, η ΕΓΕ θέλει να ενώσει τη φωνή της με όλους τους υπόλοιπους φορείς και να ζητήσει την απόσυρση του ΠΔ ώστε να επαναδιατυπωθεί ορθολογικότερα χωρίς να βλάπτει τα επαγγελματικά δικαιώματα συναφών επιστημονικών κλάδων και το δικαίωμα της δημιουργικής συνύπαρξης και συνέργειας των επιστημονικών κλάδων.

Διαμαρτυρόμαστε επίσης για το γεγονός ότι η έκδοση του ΠΔ ήταν αιφνιδιαστική, χωρίς να προηγηθεί καμία γνωστοποίηση και διαβούλευση με τις άλλες επιστημονικές ειδικότητες που εμπλέκονται στα συγκεκριμένα αντικείμενα.