ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ: Β' έκδοση
Από τις εκδοσεις University Studio Press, υκλοφόρησε η 2η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του Σπ. Παυλίδη "ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ".
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
15th Congress of the Regional Commitee on Mediterranean Neogene Stratigraphy (RCMNS 2017)
Κυκλοφόρησε η 2η Εγκύκλιος για το Διεθνές Συνέδριο 15th Congress of the Regional Commitee on Mediterranean Neogene Stratigraphy - RCMNS 2017, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 3-6 Σεπτεμβρίου 2017, με κεντρικό θέμα: . "Exploring a physical laboratory - the Mediterranean Basin".
Εγγραφές και υποβολές εργασιών έως 1 Ιουνίου 2017.
Δείτε τη 2η Εγκύκλιο εδώ.
Δελτίο Ε.Γ.Ε., τόμος L - 14o Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Θεσσαλονίκη, 25-27 Μαϊου 2016
1η Ημερίδα Επιτροπής Τεκτονικής
Ολοκληρώθαν με επιτυχία οι εργασίες της 1ης Ημερίδας Τεκτονικής Γεωλογίας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο "Λ. Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα.
Η Ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εξαιρετικά μεγάλου αριθμού συναδέλφων, τόσο έμπειρων όσο και νέων επιστημόνων. Συγκεκριμένα, τις εργασίες παρακολούθησαν συνολικά 330 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 230 ήταν νέοι επιστήμονες και φοιτητές.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του προσκεκλημένου ομιλητή Prof. Laurent Jolivet (Université d"Orleans, France) με θέμα: Aegean tectonics and subduction dynamics. Η επιτροπή Τεκτονικής, δια μέσου του Προέδρου της, απένειμε τιμητική πλακέτα στον προσκεκλημένο ομιλητή μετά το τέλος της ομιλίας του.
Η Ημερίδα συνεχίστηκε με προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις (posters). Παρουσιάστηκαν 12 εργασίες στις προφορικές συνεδρίες και 23 posters. Στο τέλος της Ημερίδας έγινε η βράβευση του καλύτερου poster Νέου Επιστήμονα, το οποίο έλαβε η Υπ. Δρ. Σοφία Λάσκαρη (Ε.Κ.Π.Α.), για την εργασία με τίτλο: "LA-ICP-MS U-Pb detrital zircon dating of the Cycladic Blueschist Unit on Heraklia Island (south Cyclades, Aegean, Greece)"
Ο Τόμος Πρακτικών της Ημερίδας | To αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας | Η αφίσα της Ημερίδας
Επιτυχής επαναξιολόγηση των Ελληνικών Γεωπάρκων
7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ UNESCO:
Με επιτυχία η επαναξιολόγηση των Ελληνικών Γεωπάρκων
Στο Τorbey της Αγγλίας πραγματοποιήθηκε το 7ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων UNESCO που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στο Γεωπάρκο English Riviera με τη συμμετοχή 700 συνέδρων από 63 χώρες.
Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος του Συμβουλίου του νέου Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks) κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση νέων αιτήσεων περιοχών για την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και η επαναξιολόγηση 22 περιοχών που ήδη διαθέτουν την αναγνώριση. Μεταξύ των περιοχών που επαναξιολογηθήκαν με επιτυχία και διατηρούν την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO για τα επόμενα 4 χρόνια περιλαμβάνονται και τα δύο Ελληνικά Γεωπάρκα που τελούσαν υπό αξιολόγηση, το Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.
Στην τελετή λήξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν αναμνηστικά τρόπαια στα Γεωπάρκα Σητείας και Τροόδους που εντάχθηκαν το 2015 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και αναγνωρίσθηκαν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.
Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου.
Απολογισμός 14ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνική Γεωλογικής Εταιρίας
Το 14ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του και αποτελεί πλέον ιστορικό γεγονός. Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση των Γεωεπιστημών, κορυφαία εκδήλωση της επιστημονικής Εταιρίας μας, περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 200 φοιτητές και 80 νέοι επιστήμονες, παρακολούθησαν τις εργασίες ή ορισμένες ειδικές συνεδρίες (60% νέοι επιστήμονες), που αποτελούν και το μέλλον της γεωλογίας. Παρουσιάστηκαν 259 νέες επιστημονικές εργασίες, με 170 προφορικές ανακοινώσεις και 89 επιστημονικά πόστερ.
Προσκεκλημένοι ομιλητές, πολλοί Έλληνες και ξένοι συνάδελφοι, αλλά κυρίως νέοι ερευνητές, νέοι επιστήμονες και Υποψήφιοι Διδάκτορες, παρουσίασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συμπεράσματα και αποτελέσματα στην πρωτοπορία της επιστημονικής έρευνας σήμερα παγκοσμίως. Παράλληλες εκδηλώσεις όπως οι προβολές ταινιών γεωλογικού περιεχομένου και οι "Στρογγυλές Τράπεζες", για τη διδακτική, του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, για τα ενεργά ρήγματα, συμπλήρωσαν τις αυστηρά επιστημονικές παρουσιάσεις, όπου συνέκλιναν σχεδόν όλα τα αντικείμενα του ευρύτερου κύκλου των Γεωπιστημών, βασικών και εφαρμοσμένων. Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε το υψηλό επίπεδο της έρευνας των Ελλήνων γεωεπιστημόνων. Η Οργανωτική Επιτροπή προσπάθησε και οργάνωσε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βήμα του Συνεδρίου. Το Συνέδριο όμως ανήκει σε αυτούς που το πλαισιώνουν, συμμετέχουν στο γίγνεσθαι της επιστήμης.
Το συνέδριο ανήκει σε όλους εσάς και οι οργανωτές καθώς και το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. σας ευχαριστούν θερμά. Η επόμενη μεγάλη συνάντηση μας στην Αθήνα το 2019.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Ο Πρόεδρος
Σπύρος Β. Παυλίδης
Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ.
Οι τελικοί τόμοι των πρακτικών, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν σελιδοποίηση, ευρετήρια συγγραφέων κλπ, θα είναι έτοιμοι εντός τριών μηνών.
Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες από τις εργασίες του Συνεδρίου στις ακόλουθες διευθύνσεις:
- Φωτογραφίες 25/5/2016: http://bit.ly/EGE2016_day_1
- Φωτογραφίες 26/5/2016: http://bit.ly/EGE2016_day_2
- Φωτογραφίες 27/5/2016: http://bit.ly/EGE2016_day_3